Πυρηνελαιουργείο

Η σημαντικότερη επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα, που ήταν ταυτόχρονα και μια πρωτοπορία για τα δεδομένα της Μεσαράς, υπήρξε η κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα στην περιοχή του Φίλιππου στα Άνω Καστελιανά. Η μονάδα αυτή, η δυνατότητα της οποίας φτάνει τους 400 τόνους πυρήνα το εικοσιτετραώρο και είναι ισχύος άνω των 700 ίππων, κατασκευάστηκε μέσα σε τέσσερις μήνες και λειτούργησε το 2001 για πρώτη φορά σε πειραματικό στάδιο.

Από την σεζόν 2001-2002 η μονάδα είναι έτοιμη να δεχθεί το 100% της παραγωγής ελαιοπυρήνα των εργοστασίων της περιχής, αλλά και ολόκληρου του νομού Ηρακλείου, καθώς πληροί και τις πιο σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές βάσει των οποίων κατασκευάστηκε. Ξεκινώντας από την επιλογή του χώρου, που προέκυψε ύστερα από υπόδεικη μηχανικού έπειτα από μελέτη χαρτών και αεροφωτογραφιών για την εξεύρεση της πιο κατάλληλης γεωμορφολογικά περιοχής, μέχρι την εγκατάσταση της μονάδας, όλα έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

Τηρήθηκαν στο ακέραιο οι όροι της περιβαλλοντικής μελέτης, η μονάδα απέχει περισσότερο από ένα χιλιόμετρο από κατοικημένη περιοχή και βρίσκεται σε σημείο απομακρυσμένο ακριβώς για να μη δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Το υπερσύχρονο πυρηνελαιουργείο αποτελεί ένα έργο ωφέλιμο για ολόκληρη την περιοχή το οποίο συμβάλει στην αποκέντρωση και στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

androulakis_profile_03

Η εργοστασιακή μονάδα επεξεργασίας του ελαιοπυρήνα περιλαμβάνει διπλά ξηραντήρια όπου θερμένεται η πυρήνα για να εξατμιστεί η υγρασία την οποία περιέχει σε μεγάλο ποσοστό. Στη συνέχεια οδηγήται σε μεγάλες δεξαμενές, όπου με τη χρήση εξανίου διαλύεται το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει ο ελαιοπυρήνας στη μορφή που εξάγεται από τα ελαιουργεία. Ακολουθεί το στάδιο του βραστήρα, όπου εξατμίζεται με θερμό ατμό το εξάνιο, το οποίο εν συνεχεία ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται, για να μείνει το λάδι, το οποίο συγκεντρώνεται σε δεξαμενές, για να οδηγηθεί σε άλλες βιομηχανικές μονάδες, όπου γίνονται τα επόμενα στάδια της επεξεργασίας του ραφιναρίσματος μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Η φιλοσοφία της επιχείρησης

Η ιδέα της δημιουργίας του πυρηνελαιουργείου υπήρχε από παλιά, καθώς είναι συναφής δραστηριότητα με την εμπορία και την τυποποίηση ελαιολάδου με την οποία η επιχείρηση Ανδρουλάκη ασχολείται εδώ και σαράντα χρόνια. Το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στην κατασκευή της μονάδας, ενώ τα επιμέρους τμήματα και όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι ελληνικής κατασκευής. Η μονάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών πρώτων εργαστασίων που δραδτηριοποιούνται πάνω στο αντικείμενο σε ολόκληρη την Ελλάδα, με μια δυναμική προοπτική ανάπτυξης στο μέλλον. Κινητήριος μοχλός η αγάπη για τη δουλειά, η αφοσίωση και η επαγγελματική συνέπεια με την οποία εργάζεται ο ίδιος ο κύριος Ανδρουλάκης και η οικογένεια του. Παράλληλα όμως ακολουθούν το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιοχής και την παροχή κινήτρων στους νέους να μην εγκαταλείπουν την ύπαιθρο. Φιλοσοφία που εφαρμόζεται και στην πράξη, αφού απασχολείται κατ' εξοχήν ντόπιο εργατικό δυναμικό για την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σε προσωπικό.

Όσον αφορά το ύψος της επένδυσης, το οποίο προέρχεται σε ένα μεγάλο ποσοστό από ίδια κεφάλαια με τη βοήθεια επιχορήγησης της Εθνικής Τράπεζας, ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια.

Επόμενος στόχος και φιλοδοξία είναι η αναβάθμιση του προϊόντος που παράγεται από τον ελαιοπυρήνα, το οποίο είναι το καλύτερο της κατηγορίας των βιομηχανικών λαδιών και κατά πολύ ανώτερο των σπορέλαιων. Φυσικά το extra παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν αξεπέραστης ποιότητας, η βάση της υγιεινής διατροφής, που έχει ακόμα και θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο και τα δύο αποτελούν ένα σημαντικό κομάτι της εθνικής μας οικονομίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια και σημαντικές προοπτικές εξέλιξης.

Προϊόντα: Πυρηνέλαιο, Πυρηνόξυλο

Τα παραγόμενα προϊόντα από το πυρηνελαιουργείο είναι το πυρηνέλαιο και το πυρηνόξυλο.

Το πυρηνόξυλο είναι παραπροϊόν που παράγεται από την επεξεργασία της ελιάς και είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να αντικαταστήσει σε πολλές περιπτώσεις την χρήση του πετρελαίου. Πρόκειται για ένα προϊόν που κοστίζει περίπου μόνο το 1/3 της αξίας του πετρελαίου.

Το πυρηνόξυλο αποτελεί ένα είδος βιομάζας και είναι η περισσότερα υποσχόμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια η βιομάζα καταλαμβάνει ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο των ενεργειακών αναγκών. Αντιμετωπίζεται σαν μια αστείρευτη πηγή ενέργειας σε αντίθεση με τα αποθέματα πετρελαίου, λιγνίτη και φυσικού αερίου. Κύριες εφαρμογές του πυρηνόξυλου είναι: Κεντρική θέρμανση κατοικιών και ξενοδοχείων, κεντρική θέρμανση θερμοκηπίων, παραγωγή ενέργειας σε βιοτεχνίες, βιομηχανίες (τυροκομικά, φούρνοι ψωμιού, πλυντήρια ρούχων, ασβεστοποιίες και καζάνια τσικουδιάς).

Το πυρηνέλαιο που παράγεται προωθείται σε ραφιναρίες στην διεθνή και εγχώρια αγορά προς κατανάλωση.

Παύλος Ανδρουλάκης
Πύργος - Ηράκλειο Κρήτης
Τηλ: 28930-22324
Fax: 28930-22504
Ε-Μail: info@androulakisp.gr